Híres orvosok, kutatók > Orvosok - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Híres orvosok, kutatók > 10 weboldal. Kategória leírása: Híres orvosok, kutatók.

orvos.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
Szent-Györgyi Albert
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szent-Gy%C3%B6rgyi_Albert

Nagyrápolti Szent-Györgyi Albert (Budapest, 1893. szeptember 16. – Woods Hole, Massachusetts, 1986. október 22.) magyar orvos, biokémikus. A 30-as években izolálta a C-vitamint és 1936-ban a P-vitamint. Jelentős szerepet játszott a citrát-kör (citromsavciklus) felfedezésében. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta ezt a magas kitüntetést. Magyarországon tudományos munkásságát 1937-ben Corvin-koszorúval ismerték el.

Szent-Györgyi Albert
Czeizel Endre - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Czeizel_Endre

Czeizel Endre orvos-genetikus, az orvostudományok akadémiai doktora. Tanulmányait a budapesti cisztercita gimnáziumban és a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban, majd a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végezte.

Czeizel Endre - Wikipédia
Bárány Róbert
http://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%A1r%C3%A1ny_R%C3%B3bert

Bárány Róbert (Bécs, 1876. április 22. – Uppsala, 1936. április 8.) magyar származású Nobel-díjas osztrák orvos, egyetemi tanár. Várpalotai zsidó családból származott. Egy egyszerű klinikai tapasztalat terelte figyelmét a belső fülben rejtőző egyensúlyszervre. Nobel-díjat is a füllel és az egyensúlyérzékeléssel kapcsolatos munkásságáért kapott 1914-ben: az elismerést a " vesztibuláris apparátus (egyensúlyszerv) fiziológiájával és kórtanával kapcsolatos munkáiért" ítélték oda.

Bárány Róbert
Semmelweis Ignác
http://hu.wikipedia.org/wiki/Semmelweis_Ign%C3%A1c

Semmelweis Ignác Fülöp (Buda, Tabán, 1818. július 1. – Bécs-Döbling, 1865. augusztus 13.) magyar orvos, az „anyák megmentője”. A lelkiismeretesség, a kötelességtudás és önzetlenség mintaképe. Pénzszerzés, dicsőség vágya sosem vezérelte. Éjjel-nappal rendelkezésükre állt a szenvedőknek. Rájött, hogy a gyermekágyi lázat az orvosok és orvostanhallgatók okozták azzal, hogy boncolás után mentek át a szülészeti osztályra, az I. számú klinikán, s ott fertőtlenítetlen kézzel vizsgálták a várandós nőket.

Semmelweis Ignác
Albert Schweitzer
http://hu.wikipedia.org/wiki/Albert_Schweitzer

Albert Schweitzer alias Oganga, avagy Nagy Fehér Varázsló (Kaysersberg, Németország (ma Franciaország) 1875. január 14. – Lambaréne, Gabon, 1965. szeptember 4.) elzászi német teológus, lelkész, filozófus, orgonaművész, tanár, orvos; Nobel-békedíjas (1952).

Albert Schweitzer
Alexander Fleming
http://hu.wikipedia.org/wiki/Alexander_Fleming

Sir Alexander Fleming (Ayrshire, Skócia, 1881. augusztus 6. – London, 1955. március 11.) skót orvos, Nobel-díjas. Kutatási területe a baktériumkutatás, az immunológia és a kemoterápia volt. Ő volt az első, aki embereknek tífusz elleni védőoltást adott. 1928-ban ő fedezte fel a penicillint (a Penicillium notatum gombában) az influenzavírust kutatva, valamint a lizozim antiszeptikus tulajdonságát.

Alexander Fleming
Hippokratész - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hippokrat%C3%A9sz

Görögországból került ki az orvostörténet egyik máig legnagyobb alakja, Hippokratész. Ő volt az az orvos, aki rendszerbe foglalta és leírta az orvostudomány elméleti és gyakorlati alapjait, tudnivalóit. Ezek egy része – az orvostudomány fejlődésének ellenére – még ma is érvényes. Hippokratész: görög orvos, a kószi orvosi iskola vezetője, természettudományos író, antropológus. Az orvostudomány megalapítójának tartják, az ókorban egyenesen Aszklépiosztól, a gyógyítás istenétől származtatták.

Hippokratész - Wikipédia
Kárpáti György (neurológus)
http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1rp%C3%A1ti_Gy%C3%B6rgy_%28neurol%C3%B3gus%29

Kárpáti György vagy George Karpati (Debrecen, 1934. május 17. – Montreal, 2009. február 6.) kanadai magyar neurológus, molekuláris biológus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja. Az ideg–izom ingerületáttevődés normális és kóros folyamataira, a különböző izomdisztrófiákra és ezek molekuláris terápiájára irányuló kutatásai révén világszerte elismert neurológus volt.

Kárpáti György (neurológus)
Louis Pasteur - Wikipédia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Louis_Pasteur

Louis Pasteur (Dole, 1822. december 27. – Marne-la-Coquette (Hauts-de-Seine), 1895. szeptember 28.) francia mikrobiológus és kémikus, aki az orvostudomány történetének talán legfontosabb egyéni alakjaként ismert mint a mikrobiológia, az immunológia és a járványtan megalapítója. Hírnevét leginkább a baktériumok kórokozó hatásáról szóló elmélet felkarolásának és a védőoltási módszerek kidolgozásának köszönheti. 1888-ban a vezetése alatt létrejött a Pasteur Intézet, amely az immunizálást a gyógyítás középpontjába állította.

Louis Pasteur - Wikipédia
Semmelweis Ignác Fülöp
http://www.semmelweis.museum.hu/semmelweis/index.html

Semmelweis Ignác Fülöp (1818-1865) valószínűleg az egyik legismertebb magyar, de mindenképpen a legismertebb magyar orvos. Intézetünk 1965 óta visÜeli nevét, s ezt a nevet vette fel 1972-ben a Budapesti Orvosegyetem is. Semmelweis nagyságát a gyermekágyi láz kóroktanának felderítése, s az általa kidolgozott prevenció adta, amelynek során egy konkrét betegség okainak felderítésén túlmenően, a fertőzéssel és annak megakadályozásával kapcsolatban olyan elveket fogalmazott meg, amelyek jelentőségét csak egy jó évtized múltán a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően ismerték fel; illetve az angol Lister antiszeptikus műtétvezetési gyakorlatának kialakítása során alkalmazták először a gyakorlatban - másutt.

Semmelweis Ignác Fülöp
Hirdetések
Oldal leírása
orvos.wyw.hu: Orvos adatbázis. Állatorvos, belgyógyász, bőrgyógyász, fogászat, fogorvos, fül orr gégész, gyermekorvos, kardiológus, magánklinika, reumatológus, szemészet, nőgyógyászat, urológus, ultrahang, plasztikai sebész, pszichiáter, pszichológus, sebész, sebészet
Gyűjteményünkben 587 válogatott orvos témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 587 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 0 | Linkre kattintás összesen: 14344